Pieter komt op zijn 16e bij Paree werken als BBL leerling. Hij vertelt graag meer over zijn carrière.

Pieter vertelt: “Ik wist dat ik de technische kant op wilde. Ik kon kiezen uit de bouw, metaal en elektro. Elektro trok mij uiteindelijk het meest. Ik ben enorm dyslectisch en heb daarom bewust voor een BBL-traject gekozen, één dag in de week naar school en vier dagen per week werken.
Achteraf een goede keuze, Als BBL-er leer je gewoon veel meer in de praktijk. Bij een BOL-traject doe je een stuk minder praktische kennis op.”

Doorgroeien bij Paree

Pieter solliciteerde bij verschillende bedrijven, waaronder bij Paree. “Paree had overigens wel mijn voorkeur omdat zij bekend stonden als een erkend leerbedrijf, maar ook omdat je hier op verschillende afdelingen kon werken.” Hij wordt aangenomen en gaat in 2014 enthousiast aan de slag.
In de jaren die volgen maakte hij een mooie ontwikkeling door. Na één jaar niveau 2, twee jaar niveau 3, behaalt hij na 2 jaar niveau 4.
“Ik ben in de industrie gestart en gesetteld. Tijdens mijn opleiding heb ik ook meegelopen op de afdelingen brandmeld en beveiliging. Zelfs nog een korte periode op de afdeling IT. Maar mijn voorkeur ligt toch bij de industrie. Waarom industrie? Het is specialistisch werk, niet standaard. Het zijn altijd installaties die door Paree op maat zijn gemaakt en dat maakt het interessant. De uitdaging en afwisseling vind ik leuk. Ik krijg te maken met alle expertises van Paree. Door de totaaloplossingen die wij bieden, doe ik ook geregeld voorbereidende werkzaamheden aan de brandmeldinstallatie, maar ook voor de afdeling inbraakbeveiliging en IT.”

Pieter als docent

Acht keer per jaar organiseert Paree een eigen BBL-schooldag. Er was weleens wat commentaar vanuit de leerlingmonteurs over de invulling van de lessen en daar kon Pieter zich ook wel in vinden. Na pensionering van de Paree-docent, biedt Pieter zijn diensten aan. “Ik had bepaalde ideeën voor deze lessen en dacht nu moet ik er ook iets aan doen en mijn eigen stempel erop drukken.” De BBL-schooldag kreeg een nieuw jasje.
Pieter organiseert de BBL schooldag in nauwe samenwerking met opleidingsbegeleider en KAM coördinator- Joost Zuidijk. Pieter geeft les, maar neemt ook de examens af. Joost verzorgt het papierwerk en de communicatie richting Scalda en de studenten. Hij geeft de veiligheidslessen en doet daarnaast ook de functioneringsgesprekken. Door het jaar heen geven ook andere collega’s van Paree een aantal gastlessen. Sommige gastlessen vinden één keer per jaar plaats, zoals Hardware engineering, Software engineer en Projectbegeleiding. Andere gastlessen, zoals bijvoorbeeld Domotica, worden één keer per twee jaar gegeven.

Pieter maakt zijn eigen lesmateriaal. “Het schoolboek gebruik ik als leidraad, maar zet zelf het materiaal in elkaar. Op verzoek van de leerlingen voeg ik nog bepaalde onderwerpen aan het lesmateriaal toe.”

Erkend leerbedrijf

Pieter kan een BBL leerwerktraject bij Paree echt aanraden. Paree zorgt voor een stukje ontzorging en je krijgt netjes betaald. Je leert meer in dezelfde periode. Als je een beetje gas geeft kun je niveau 2 en 3 eventueel in 1 jaar halen.

Toekomst bij Paree

Pieter is multi-inzetbaar. Zo is hij bij Paree allround monteur, leerlingbegeleider (docent), voorman en invalkracht voor de storingsdienst. Hij heeft nog geen duidelijke toekomstplannen. “Ik heb het hartstikke naar mijn zin op dit moment. Ik zit voorlopig goed. Ik leer nog elke dag en ik kan nog alle kanten opgroeien.”