In dit interview duiken we dieper in het afstudeeronderzoek van Bente.

Bente is een enthousiaste HBO HRM-studente. Haar focus lag op het thema ‘leren en ontwikkelen’ binnen Paree. Lees verder om te ontdekken hoe Bente de brug sloeg tussen theorie en praktijk!

Bente begon met haar HAVO-diploma op zak, aan de opleiding HBO HRM (Human Resource Management) op de HZ in Vlissingen.
Nu zit zij in haar laatste opleidingsjaar en heeft ze inmiddels haar afstudeerstage bij Paree afgerond.
“Mijn zwager werkte al bij Paree en zo kende ik het bedrijf. Een grote organisatie met ruim 200 medewerkers én een erkend leerbedrijf. Fijn dat ze op de HR-afdeling tijd wilden vrij maken voor de begeleiding van mijn afstudeerstage.”

Onderwerp van het afstudeeronderzoek

Het was voor Bente geen moeilijke keuze om het onderwerp van haar afstudeeronderzoek te bepalen. Bente vertelt enthousiast: “Tijdens mijn sollicitatiegesprek kreeg ik twee opties voorgelegd door Renée (Hoofd HR) en Mariëlle (Junior HR-adviseur): ‘werkdruk’ of ‘leren en werken’. Het leuke was dat ik van tevoren al had bedacht dat ik graag onderzoek wilde doen naar ‘leren en ontwikkelen’, dus dat sloot mooi aan. Na gesprekken met beide dames werd de opdracht aangepast aan de theoretische kaders van mijn opleiding.”
De opdracht stond: Op welke wijze kan Paree zijn medewerkers stimuleren om zich door middel van kennisproductiviteit verder te ontwikkelen, zodat de betrokkenheid bij de medewerkers wordt vergroot? De resultaten van Bente’s onderzoek zijn erg nuttig voor zowel Paree als de medewerkers.

Bente's onderzoek

Bente haar onderzoek ging voorspoedig en ze waardeerde de begeleiding enorm. Ze kreeg veel vrijheid om zelfstandig te werken en dat vond ze fijn. “Ik kon inhoudelijk met mijn vragen bij Mariëlle terecht. Zij heeft dezelfde opleiding gevolgd en liep ook haar afstudeerstage bij Paree. Grappig genoeg had ze ook dezelfde stagebegeleider bij de HZ,” vertelt Bente met een glimlach.
Voor haar onderzoek heeft ze 16 interviews afgenomen. Ze sprak met monteurs in het veld, team HR, de directie en projectleiders. Allerlei functies binnen de organisatie zijn aan bod gekomen. “Ik heb geïnventariseerd wat hun behoeften en wensen zijn. Wat gaat er goed en wat ontbreekt er? Dit gaf een heel duidelijk beeld; de rode draad is bekend.”
Op basis van Bente’s  bevindingen in haar verslag had ze vier aanbevelingen opgesteld. Hiervan is één aanbeveling gekozen.
“Deze aanbeveling heeft ze echt uitgewerkt. Hoe kan Paree met deze aanbeveling het beste aan de slag gaan? Deze aanbeveling heeft zij gepresenteerd aan de directie en het managementteam.”

Paree als werkgever

Bente heeft inmiddels een goede indruk van Paree als werkgever. “De informele sfeer zorgt ervoor dat de medewerkers elkaar goed kennen en er een hechte band is. Dit is een waardevolle eigenschap in een bedrijf. Je bent absoluut geen werknemersnummer. Niet zoals bij mijn vorige stagebedrijf, waar dit juist wel het geval was.
Het managementteam kent de medewerkers en weet wat ze nodig hebben. Verder staan ze open voor ideeën, mits goed onderbouwd.”
Ze heeft zelf ook een leuke tijd gehad op de HR-afdeling. “Ik ben goed opgevangen en het is een gezellig team. Ik kreeg veel ruimte; kon doen wat ik wilde.”

Toekomstige baan

Na haar afstuderen weet Bente nog niet waar ze wil gaan werken. Ze denkt wel al na over haar toekomstige baan. “Het lijkt mij leuk om op projectmatig HR-gebied te werken. Ik denk dan aan projecten zoals het verder ontwikkelen van functieomschrijvingen, inrichten van loopbaanpaden of bijvoorbeeld het automatiseren van bepaalde werkzaamheden. Echt administratief werk op HR-gebied trekt mij niet zo. Wie weet kom ik nog bij Paree terecht.”
Bente’s toekomst is veelbelovend en vol mogelijkheden. Of ze nu bij Paree blijft of elders haar weg vindt, haar positieve instelling en focus op waardevol werk zullen haar ver brengen. Misschien ligt er wel een mooie carrière voor haar bij Paree!