Onze collega’s van de afdeling Beveiliging vertellen meer over Cloud VMS.
Gerjan de Vos – Sr. Projectleider
Karel van Reenen – Werkvoorbereider Beveiliging

Cloud VMS is geavanceerde videobewaking in de cloud. Videogegevens beheren, opnemen, opslaan, delen en bekijken gaat niet meer on -premise (lokaal), maar in de cloud. Vanaf elk device is live videostreaming en monitoring mogelijk. Gerjan en Karel vertellen meer over de gebruiksvriendelijkheid van het systeem.
“Het installeren van cloud VMS is erg eenvoudig. Op locatie is een camera met een SD-kaart nodig. Verder moet er een netwerkswitch en een internetaansluiting aanwezig zijn. Vervolgens kunnen de videogegevens met een online inlog eenvoudig worden geraadpleegd. Heeft een klant een tijdelijk pandje waar hij camerabewaking wil? Zolang er maar internet is, kunnen wij een volledig geïnstalleerde camera leveren.
De kosten van deze oplossing zijn minimaal. Zo betaalt de klant per camera licentiekosten. De algemene gegevens in de cloud zijn voor Paree beschikbaar, zodat wij op verzoek deze kunnen raadplegen en eventuele wijzigingen doorvoeren.”

Cloud VMS kent vele voordelen

Wij hebben de voordelen van Cloud VMS nog even op een rijtje gezet.

  • Snelle implementatie, eenvoudige integratie en gebruiksvriendelijkheid:
    Er zijn weinig voorzieningen nodig en men kan makkelijk een account aanmaken. Integratie met de meldkamer is mogelijk. Eenvoudige en duidelijke gebruikersinterface.
  • Kostenbesparing, schaalbaarheid, toegankelijkheid en flexibiliteit:
    Geen dure hardware met bijbehorende reparatie- en onderhoudskosten. Toegang via webbrowsers en mobiele app. Licentiekosten betalen per camera, monitor zelf samenstellen met beelden.
  • Eenvoudig updaten en onderhoud plegen:
    Service en updaten vanaf één plek. Geen ICT-partij nodig om allerlei router instellingen aan te passen.
  • Geen fysieke opslagruimte nodig:
    Mogelijkheid om alles in de cloud op te slaan. Eventueel gegevens bewaren op de SD-kaart van de camera.
  • Continuïteit bedrijf is geborgd:
    Geen problemen wanneer de eigen server het begeeft.
Cloud VMS
Wij rollen cloud VMS steeds vaker bij klanten uit. Juist omdat het zo eenvoudig in implementatie en gebruik is
Gerjan St. Projectleider Beveiliging

Beveiliging videobewaking en privacy klant

Er zitten voldoende beveiligingsmaatregelen in de cloudomgeving. Met end-to-end-encryptie, firewalls en detectiesystemen.
Karel vertelt: “Niet alleen bij de opslag, maar ook bij de overdracht worden de gegevens versleuteld. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van toegangsbeheer en gebruikersautorisatie; eenvoudig per profiel of persoon instelbaar.”

In hun adviesgesprek met de klanten nemen Gerjan en Karel ook altijd het stukje privacy van de bezoekers mee. “Wanneer er in en/of rondom een pand beveiligingscamera’s hangen dan is de eigenaar/beheerder verplicht om de medewerkers en bezoekers van zijn pand hierover in te lichten. Wij adviseren dan het gebruik van een sticker op de entreedeur of het in het zicht ophangen van een monitor bij de entree.”
De mannen vervolgen hun gesprek. “Om de beveiliging volledig te borgen is het mogelijk om een 24/7 onderhoudscontract bij ons af te sluiten.”

Handige functies

Gebruiksvriendelijk als cloud VMS is, zijn er vele handige functies waarvan we er een aantal uit willen lichten.

  • Inbraakdetectie: genereert een waarschuwing wanneer een object een verboden gebied binnengaat. Het verboden gebied kan elke grootte en vorm hebben.
  • Objecten telling: hiermee wordt het aantal objecten geteld die een bepaalde lijn overschrijden. Dit kan worden gebruikt voor het tellen van auto’s, mensen of andere objecten. De totaaltelling wordt per dag bijgehouden.
  • Lijn bewaking: detecteert wanneer een object een lijn overschrijdt. Richting kan gespecificeerd worden.
  • Rondhang (loiter) detectie: genereert een waarschuwing wanneer een bewegend voorwerp gedurende een bepaalde tijd in een vooraf gedefinieerd gebied blijft.
  • AI voor videobewaking: software die de beelden analyseert om mensen, objecten en gebeurtenissen te herkennen.
  • Delen van beeldmateriaal: vanuit de software in de cloudomgeving kan er een link worden gestuurd en eenvoudig gedeeld met derden. Veilig versleuteld met een wachtwoord en de mogelijkheid om er een houdbaarheidsdatum aan te koppelen.
  • Kentekenherkenning: goed toepasbaar bij poorten en slagbomen. De poort of slagboom opent automatisch wanneer het kenteken wordt herkend. Er zijn verschillende oplossingen voor kentekenherkenning en betreft vaak maatwerk.

    Gerjan sluit af: “Wij zijn enthousiast over deze oplossing en rollen cloud VMS steeds vaker bij klanten uit. Juist omdat het zo eenvoudig in implementatie en gebruik is.”