Wij migreerden de IT omgeving van Zalco, Zeeland Aluminium Company, naar de moderne werkplek.
Zalco en de nieuwe IT omgeving
Pechiney, produceerde en verwerkte vanaf 1971 aluminium. De fabriek van de Franse multinational was een begrip in Zeeland, een grote werkgever in de regio. In 2011 is de fabriek als geheel gesloten. Alleen de aluminiumgieterij ging in 2012 onder de naam Zalco verder.
Zalco, Zeeland Aluminium Company, is een specialist in aluminium extrusiepalen en walsplakken in diverse formaten. Ze vervaardigen alleen auto- en vliegtuigonderdelen. Unieke producten, want naast Zalco zijn er wereldwijd nog maar twee andere leveranciers die dit specialistisch aluminium kunnen leveren.
IT omgeving migreren
In 2022 kregen wij de opdracht om de IT-omgeving van Zalco te migreren naar de moderne werkplek. Jordi, Hoofd Commercieel IT bij Paree, vertelt graag over dit bijzondere project:
“Zowel de ICT-omgeving als het softwarepakket waren sterk verouderd. In twee jaar tijd hebben wij de nieuwe omgeving gerealiseerd. Tijdens het gehele traject zijn vier van onze mensen met dit project bezig geweest. Bij de uiteindelijk migratie waren er over een periode van twee weken zelfs 10 medewerkers betrokken bij dit project.
Het was enorm handig dat wij ook hulp kregen van de IT-expert van Zalco, die volledig op de hoogte was van de oude situatie. Hij werkte destijds al als IT-expert bij Pechiney dus zijn kennis kwam goed van pas bij de migratie.”
Het gemak van de moderne werkplek
De gehele netwerkinfrastructuur is aangepakt en er zijn 35 werkplekken omgezet naar de moderne werkplek. Jordi vervolgt zijn verhaal: “In de basis waren alle werkzaamheden net als bij alle andere klanten. Echter draait meer dan de helft op speciale software. Dit vergde nogal wat maatwerkzaken.
Ook tijdens onze werkzaamheden zijn wij nauw bijgestaan door hun IT-er. Hij heeft voor ons het volledige softwarepakket omgezet naar de nieuwe omgeving.”
Om de medewerkers wegwijs te maken in de nieuwe functionaliteiten van Office 365 heeft Paree adoptietrainingen gegeven. De medewerkers zijn enthousiast over de mogelijkheden en gaan hier nu actief zelf mee aan de slag. Dankzij de moderne werkplek kan de technische dienst nu ook vanuit huis werken.
Om alles zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen was er iedere vrijdag overleg tussen de IT-er, onze Jordi en de klant.
“Wekelijks bekeken wij de planning om een vinger aan de pols te houden. Ook vond er geregeld overleg plaats met de verschillende leveranciers,” aldus Jordi.
Zonder stroomvoorziening migreren
Er waren verschillende uitdagingen tijdens dit project. Jordi benoemt er graag één in het bijzonder. “We zijn uiteindelijk gemigreerd zonder stroomvoorziening, omdat op hetzelfde moment de transformator werd vervangen. Het was een bijzondere ervaring om met bouwlampjes op ons hoofd en andere lichtvoorzieningen aan het werk te zijn.
Om de productie niet onder de migratie te laten lijden hebben we tijdens het vervangen van diezelfde transformator ook de glasvezelverbinding aangepast en apparatuur uitgewisseld,” zegt Jordi met een glimlach.
Bijzondere werkomgeving en veiligheid
Door de bijzondere werkomgeving, een fabriekshal met warm materiaal en putten in de vloer, is veiligheid super belangrijk. Jordi is blij dat er geen ongelukken zijn gebeurd. “Bij iedere briefing benadrukte ik hoe belangrijk het dragen van de speciale veiligheidskleding was. Én waarschuwde ik nogmaals voor valgevaar en risico’s op verbranding bij het dwars door de fabriek lopen. Er zijn namelijk niet overal looppaden.”